Príroda, či chémia? Takto sa starali o vlasy v minulosti!

Historia starostlivosti o vlasyZdá sa, že v minulosti boli ľudia rozumnejší. Čo sa týka starostlivosti o vlasy, avšak nielen v tomto smere, uprednostňovali pred chémiou skôr prírodu. Možno by sa Vám zdalo, že v minulosti sa „banalitami“ ako je starostlivosť o vlasy, nikto nezapodieval. Nie je to však pravda. Tak ako dnes, aj v dávnych dobách ľudia túžili byť pekní!

Ako sa vlasy umývali

Aj keď najbežnejšie bolo umývať si vlasy len čistou vodou, nebolo to pravidlom. Vo veľkom sa využívali bylinky. Z nich sa robili akési čaje, do ktorých sa vlasy namáčali. K najobľúbenejším bylinám na umývanie vlasov patril rozmarín. Nasekané listy rozmarínu sa zaliali vriacou vodou a nechali sa v šálke odstáť do vychladnutia. Tak vznikol vynikajúci prostriedok na oplachovanie vlasov.

Ako sa ľudia starali o vlasy v minulosti? Tweetni to

Vraví sa: iný kraj, iný mrav! A to isté platilo v minulosti aj čo sa týka umývania vlasov. Kým v Európe sa používali rôzne bylinky, v Amerike to bolo niečo iné. Pôvodní Američania, žijúci na juhozápade krajiny, používali na umývanie vlasov aj u nás známu rastlinu menom juka. Keďže korene juky obsahujú saponíny, vlasy čistili kvalitne, bez poškodenia a akýchkoľvek nežiaducich zvyškov. A práve to dokázali domorodí Američania využiť vo svoj prospech. Korene juky vykopávali, sekali ich a namáčali vo vode. S takýmto roztokom si umývali vlasy. A dokonca aj potom, čo boli vynájdené moderné mydlá a šampóny, mnoho amerických domorodcov uprednostňovalo práve juku, ktorá vlasy čistila bez vysušovania. Predsa len, kozmetiku si mohli v minulosti dovoliť iba boháči a preto rastliny a bylinky boli využívané v hojnej miere.

Starostlivosť navyše? Existovala aj v minulosti!

Starostlivosť o vlasy sa nekončila len ich umytím. Veľmi obľúbené boli prírodné oleje, ktoré boli akýmisi predchodcami dnešných kondicionérov. Tie sú však vďaka svojej účinnosti používané aj dnes. V minulosti k najobľúbenejším prírodným olejom patrili tea tree olej, jojobový olej, kokosový a palmový olej, olej ylang-ylang a olej z rastliny scheichera.

Vo viktoriánskej dobe sa o svoje vlasy mimoriadne starali aj muži. Tí mali v obľube makasarový olej. Jeho názov pochádza z mena indického prístavu Makassar, odkiaľ pochádzajú jeho jednotlivé zložky a kde sa v tej dobe aj vyrábal. Bol mixom palmového a kokosového oleja alebo oleja schleichera s ylang-ylang. V súvislosti s používaním týchto vlasových „kondicionérov“ svetlo sveta uzrel aj nový vynález, vtedy nazvaný „antimakasar“. Išlo o tkaninu, ktorá sa pripínala na operadlo stoličky s cieľom ochrániť čalúnenie od škvŕn z týchto olejov. Prvý ozajstný kondicionér bol vynájdený až v 20. storočí. Predstavený bol v roku 1900 v Paríži a mal slúžiť najmä na pánske vlasy a fúzy. Ten však už obsahoval aj rôzne amónne zlúčeniny, kremík, či mastné alkoholy.

A čo farbenie vlasov?

V starom Ríme a v grécku bol účes znakom spoločenského postavenia

V starom Ríme a v grécku bol účes znakom spoločenského postavenia

Ani to nie je žiadnou novinkou. Veď už pravekí ľudia si natierali vlasy hlinou a bahnom! To síce nie je spôsob farbenia vlasov, ktorý by sa zachoval. Ale svedčí o tom, že ľudia svoju vizáž menia od nepamäti. Keďže hlina nepriniesla želaný efekt, ľudia objavili silu prírody. A obľúbenými prostriedkami na farbenie vlasov sa stali, ako inak, bylinky. Používali sa najmä v Európe. V období renesancie väčšina žien túžila po svetlých vlasoch. Preto vyrábali odvar z harmančeka, v ktorom si oplachovali vlasy. Takýto odvar mal slúžiť na zvýraznenie blond odtieňov, či dokonca zosvetlenie farby. No na tento účel slúžil aj ocot, lístky nechtíka, ale aj kvet divozelu, ktorý mal zvýrazniť zlaté odtiene vo vlasoch.

Farba vlasov však slúžila aj na odlíšenie spoločenského postavenia. Napríklad v Starom Ríme mali ženy vyšších vrstiev blond alebo svetlé vlasy, pričom otrokyne boli tmavovlasé. Vlasy si tmavili použitím farbiva zo zelenej kôry orechov alebo odvarom z gaštanových a orechových listov.

Hennu poznali už v starom Egypte

Hennu poznali už v starom Egypte

Skutočným prevratom vo farbení vlasov však bola henna, ktorá sa používa dodnes! Veď ju poznali už v starom Egypte. A keďže sa farbenie hennou zachovalo až do súčasnosti, niečo na nej predsa musí byť, nemyslíte? Veď henna na vlasy nie je a nikdy nebola len farbivom. Má mnoho pozitívnych účinkov:

  • vlasy posilňuje, zabraňuje lámaniu a štiepeniu
  • chránia pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi
  • zamedzuje vypadávaniu vlasov
  • pokožku nevysušuje a bráni tak tvorbe lupín
  • vlasy spevňuje a podporuje ich rast

Skúsme si to teda zhrnúť. Kedysi ľudia nepoznali chémiou preplnené kozmetické produkty a na starostlivosť o vlasy používali výhradne to, čo im ponúkla príroda. A dnes sa k prírode snažia vrátiť. Svedčí o tom najmä obrovská popularita henny, či bio kozmetických produktov. A čo si o tom myslíte Vy? Uprednostňujete prírodu, či skôr chémiu?

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (3 votes, average: 2,33 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *