Vitamíny zodpovedné za zdravie našich vlasov

Vitamíny zodpovedné za zdravie našich vlasov

Vlasy sú korunou našej krásy, preto míňame nemalé sumy na kúpu rôznych šampónov, masiek, kondicionérov v snahe získať ich zdravie a lesk. Mnohí z nás sa však nezamýšľajú nad tým, že starostlivosťou by sme mali začať z vnútra.

Slabé, suché, rednúce vlasy a lámajúce sa nechty sú častým príznakom nedostatku vitamínov a minerálov. Preto, ak aj vy zápasíte s vypadávaním vlasov a ich zlou kvalitou, pozrite sa na váš tanier. Existuje silná väzba medzi celkovou výživou a stavom našich prameňov.

Železo: Ženy vo fertilnom veku alebo tie, ktoré nekonzumujú dostatok červeného mäsa, majú tendenciu trpieť nedostatkom železa. Dokonca aj tie, ktorí nie sú anemické, môžu mať tiež nízku hladinu železa. Železo prenáša kyslík do vlasov a podporuje ich rast. Je však veľmi dôležité, aby ste sa poradili so svojím lekárom o tom, koľko železa by ste mali užívať každý deň. Na železo bohaté potraviny sú žĺtky, šošovica, špenát a kuracie mäso.

Vitamín D: Vitamínov D udržuje kosti v dobrom stave a zdravú pokožku a v posledných rokoch bol jeho názov spájaný s posilnením rastu vlasov. Doplnok je tiež predpísaný ako liek určený na liečbu atopickej dermatitídy, soberoa a ekzémov. Losos, huby, hovädzia pečeň a zrná sú zdrojom vitamínu D. Doplňte vitamín D s pomocou vitamínových doplňkú.

Biotín: Jedným zo všeobecne známych vitamínov pre podporu silných vlasov je biotín, vitamín B-komplex, ktorý je niekedy označovaný ako vitamín H. Biotín podporuje zdravé vlasy tým, že zvyšuje pružnosť vlasov a chráni ich proti vysušovaniu, čo tiež pomáha predchádzať ich poškodeniu. Biotín pomáha produkovať keratín, primárnu zložku zdravých vlasov. Niektorí vedci sa dokonca domnievajú, že biotín môže spomaliť šedivenie vlasov spôsobené vekom. Neexistuje však dostatok dôkazov, aby sa táto domnienka mohla potvrdiť.

Na potrebu doplniť biotín vás môžu upozorniť príznaky, medzi ktoré patrí najmä vypadávanie vlasov. Netypická však nie je ani strata obočia a rias, chronický zápal spojiviek, ale s nedostatkom biotínu môžu súvisieť aj depresie. Jeho dostatočné množstvo môže vyriešiť skutočne veľa problémov. Môžeme ho brať formou vitamínových doplnkov, ale nájdeme ho tiež v potravinách ako je hnedá ryža, ovos, zelený hrášok či pivovarské kvasnice.

Vitamín A: Vitamín A je všeobecne známy antioxidant, poznáme ho aj pod názvom retinol. Jeho funkcia je predovšetkým podporovať zdravie očí . Je však široko používaný ako prostriedok na podporu zdravých vlasov. Vitamín A pomáha vytvoriť zdravý maz, olejovitú látku vylučovanú pokožkou hlavy, ktorá chráni vlasy pred vysychaním a poškodením. Okrem toho, vitamín A bojuje proti voľným radikálom, ktoré k zdraviu našich vlasov neprospievajú. Vitamín A môžeme nájsť v mrkve, špenáte a broskyniach.

Je nutné dávať si pozor na množstvo vitamínu A, ktoré prijímame. Príliš veľa vitamínu A môže naším vlasom viac uškodiť ako pomôcť, pretože môže dôjsť k toxicite a môžeme si spôsobiť opačný efekt, ako si želáme – vypadávanie vlasov.

Inositol: Posledný vitamín, ktorý je dôležitý pre zdravé vlasy je inositol. Rozhodne nepatrí k bežne známym vitamínom, ale je zodpovedný za rad podporných funkcií v tele.

Inositol napomáha zdraviu bunkových membrán, a to najmä očí, čriev, mozgu a kostnej drene. Ak ho má vaše telo nedostatok, môže sa to prejaviť formou riedkych a jemných vlasov. Z posledných poznatkov vyplýva, že ľudia, ktorí konzumujú dávku inositolu denne, trpia menšími problémami s vypadávaním vlasov. Kým Inozitol môže byť produkovaný v tele najmä v obličkách, môžeme ho nájsť aj v nasledujúcich potravinách: citrusové plody, melón, fazuľa, celozrnný chlieb.

Foto: pexels.com

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *