Prečo sú vlasy šedivé?

Prečo sú vlasy šedivé?Niekto sa aj vo vyššom veku pýši hustou a tmavou hrivou, inému zas už po tridsiatke vlasy šedivejú a vypadávajú. Prečo je to tak? A dá sa s tým vôbec niečo urobiť?

Prečo mám šedivé vlasy?

V prvom rade by ste mali vedieť, že šedivenie vlasov nie je príznakom žiadnej choroby. Je to prirodzený proces, ktorý skôr či neskôr podstúpi každý z nás. Niektorí dokonca už pred tridsiatkou. Príčiny šedivenia vlasov sú rôzne. Nemusíte sa však obávať, že by ste mohli ošedivieť zo dňa na deň. Čo teda spôsobuje šedivenie vlasov? Farbu vlasov každého človeka ovplyvňuje pigment melanín, ktorý sa nachádza vo vlasovej kôre. Postupné ubúdanie tohto pigmentu má za následok práve šedivenie vlasov. Melanín prirodzene ubúda so zvyšujúcim sa vekom, a preto bývajú ľudia šediví až vo vyššom veku. Predčasné šedivenie môžu mať za následok aj iné faktory:

  • genetika – ak predčasne ošediveli Vaši rodičia, je viac než pravdepodobné, že na tom budete rovnako.
  • nadmerný stres – je preukázané, že ľudia žijúci pod permanentným stresom môžu ošedivieť o čosi skôr. Rovnako je to po prežití mimoriadne traumatizujúceho zážitku. Nie je to však pravidlom a isto nie je možné ošedivieť naraz.
  • fajčenie – podľa istej britskej štúdie spôsobuje predčasné šedivenie aj fajčenie.
  • chudokrvnosť, nedostatok vitamínu B12 – môže spôsobiť šedivosť dokonca aj u detí.

Ako bojovať proti šedivým vlasom?

Počítajte s tým, že raz budete mať šedivé vlasy i Vy. Nezabránite tomu a jediné, čo môžete urobiť, je tento proces trošku spomaliť. Prípadne si svoje šedivé vlasy odfarbiť. Aká je teda prevencia? Tajomstvo je v správnej starostlivosti o vlasy. Ak sa šedivých vlasov bojíte, používajte kvalitnú vlasovú kozmetiku:

  1. vlasové zábaly – existuje množstvo zábalov, ktoré okrem iného dokážu zabrániť aj predčasnému šediveniu vlasov. Vyskúšať môžete zábal na vlasy so zmesou bylín alebo bezfarebný zábal na vlasy od Henné Color Paris. Osvedčený je tiež Amla prírodný zábal na vlasy
  2. vlasové oleje – a to Neem, či Shikakai, ktoré takisto pôsobia ako prevencia predčasného šedivenia vlasov
  3. henna – ak už vlasy šedivé máte, odfarbujte si ich hennou. Je totiž vhodná aj na šedivé až prešedivené vlasy a dostupná je v rôznych farebných odtieňoch. Vaše vlasy nielen krásne odfarbí, ale ich aj vyživí

Pamätajte, že za svoje šediny sa nemusíte hanbiť! A najmä mužom v istom veku mimoriadne pristanú. Omnoho viac, ako odfarbené vlasy… Súhlasíte, dámy?

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

2 názory na “Prečo sú vlasy šedivé?

  1. zuzana

    Píšete, že šedivenie vlasov nie je príznakom žiadnej choroby. Ale je!!! Predčasné šedivenie môže byť príznakom nesprávnej funkcie štítnej žľazy. Vlasy mi začali šedivieť, keď som mala 23, na príčinu som prišla žiaľ až po rokoch. Mať túto informáciu, mohla som sa liečiť o 15 rokov skôr.

    1. Dada BarokováDada Baroková

      Šedivenie vlasov je prirodzené – u niekoho k nemu príde skôr, u niekoho neskôr. Šedivenie vlasov nie je choroba a asi nik z nás sa mu nevyhne, tak je myslený článok. 😀 V istých ojedinelých prípadoch asi môže byť šedivenie aj príznakom niečoho iného – nenašla som však žiadnu zmienku o tom, že by šedivenie vlasov a problémy so štítnou žľazou nejakým spôsobom súviseli… (?) Na druhej strane nie som lekár a o fyziológii človeka určite nemám dostatočne komplexné a hlboké znalosti, aby som mohla skalopevne tvrdiť, že (ne)existuje súvis. 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *