Starostlivosť o vlasy v staroveku

Starostlivosť o vlasy v starovekuVlasy boli už v staroveku korunou krásy a to nielen žien, ale aj mužov. Ľudia v Egypte, Grécku aj Ríme venovali svojim vlasom obrovskú pozornosť. Už z tohto obdobia sú zachované dokumenty, ktoré opisujú vlasovú starostlivosť a produkty, ktoré sa nej využívali. Rastlinné výťažky, ktoré ľudia v staroveku miešali, aby vytvorili prírodné šampóny, kondicionéry, zábaly alebo masky, sa tešia aj dnes čoraz väčšej obľube. Prečítajte si v nasledujúcich riadkoch o prírodných produktoch, ktoré používali v starostlivosti o vlasy staroveké civilizácie

Staroveké Grécko a jeho jednoduchosť

Aj obyvatelia starovekého Grécka sa o svoje vlasy starali. Považovali ich za dar od bohov a husté, lesklé a svetlé vlasy boli považované za ideál krásy. Gréci udržiavali svoje vlasy, ale aj pokožku tela zdravé a hydratované najmä pomocou olivového oleja a medu. Kombinácia týchto dvoch prírodných produktov sa tešila v prípade starostlivosti o vlasy skutočnej obľube. Špecialitou ľudí v Grécku bolo používanie rôznych esenciálnych olejov, ktoré dodávali vlasom rôzne vône. Kvety a bylinky sa varili s olivovým olejom a následne sa tieto zmesi, v malých množstvách, nanášali na vlasy, ktoré získali prenikavú vôňu. Masáže vlasovej pokožky pomocou esenciálnych olejov boli v starovekom Grécku taktiež veľmi obľúbené.

Rimania a ich ideál dokonalosti

Starovekí Rimania sa do histórie zapísali ako ľudia, ktorí si potrpeli na fyzickú dokonalosť. Okrem svojich tiel sa Rimania starali aj o zdravie a krásu svojich vlasov. V starovekom Ríme bolo veľmi populárne farbenie vlasov. Rôzne rastlinné výťažky sa používali na zvýraznenie prirodzených odtieňov vlasov. Na farbenie sa napríklad často využívali rozdrvené listy rastliny Lawsonia Inermis, známejšej pod názvom henna. Ako šampón sa v Ríme používala zmes živočíšneho tuku a popola. Takáto zmes samozrejme vlasy značne ničila a práve preto sa veľkej popularite v starovekom Ríme tešili aj parochne, ktoré sa vyrábali z pravých vlasov a slúžili na zakrytie vlastných, zničených vlasov.

Egyptská koruna krásy z prírody

Starostlivosť o vlasy v EgypteEgypťania sa o svoje vlasy starali naozaj poctivo. Podporovali prirodzený rast vlasov esenciálnymi olejmi, ktoré si pravidelne masírovali do pokožky hlavy. Najčastejšie používali olej mandľový, ricínový alebo rozmarínový. Dokonalý tvar svojim účesom dodávali pomocou včelieho vosku, ktorý si jednoducho votreli do vlasov. Vlasy následne upravili a nechali vosk vo vlasoch stvrdnúť na horúcom slnku. K pravidelnej starostlivosti o vlasy patrilo samozrejme aj ich umývanie. Egypťania na to používali jednoduchý recept, v ktorom zmiešali šťavu z citróna s teplou vodou. Citrónová šťava vlasy dokonalo osviežila a zmyla z nich všetku mastnotu. Ako kondicionér sa v Egypte používal mandľový olej, ktorý sa po umytí v malom množstve votrel do vlasov.

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *