Arganový olej – zdravé a krásne vlasy

Arganový olejMať zdravé a krásne vlasy, nechty a pleť je pre mnohých ľudí luxus. A to aj napriek tomu, že užívajú množstvo drahých výživových doplnkov a vitamínov. Tie nielenže stoja veľa peňazí, ale ich užívanie je často zbytočné a neúčinné. A pritom stačí tak málo. Jeden zázračný olej totiž dokáže zariadiť aj krásnu a zdravú pleť, aj pevné nechty a dokonca aj žiarivé vlasy! Je to arganový olej – vzácny, účinný a dokonca aj chutný.

Kde sa vzal arganový olej?

V našich končinách je arganový olej relatívne nový, avšak v Afrike ho poznajú už mnoho rokov. Objavili ho Berberi – marocký kočovný národ. Tí sa počas svojich ciest usádzali práve pri strome Argania spinosa, teda pri arganovníku. Využívali ho viacerými spôsobmi. Jeho drevo, ktoré je mimoriadne pevné, používali na výrobu potrebných nástrojov a dokonca aj dočasných príbytkov. Svoj dobytok kŕmili semenami a dužinou plodov arganovníka. No a škrupiny zo semien používali ako kvalitné kurivo. Napokon aj marocké ženy zistili, že je arganovník veľmi vzácny. Tie mali krásnu pleť, nechty a vlasy práve vďaka oleju získanému z plodov arganovníka.

Ako sa vyrába arganový olej?

Vieme už, že arganový olej sa získava z plodov vzácneho stromu Argania spinosa – arganovníka. Ten sa vo svete vyskytuje veľmi zriedkavo. Nájdeme ho totiž len v Maroku, Izraeli a Alžírsku. Získanie arganového oleja z plodov arganovníka je mimoriadne náročné. Možno práve preto, rovnako ako pre svoje účinky a tiež pre vzácny výskyt stromu Argania spinosa, je arganový olej taký cenený. Ako sa teda získava?

Plody arganovníka sa zozbierajú až vtedy, keď majú jasnú žltú farbu. Práve vtedy sú totiž dostatočne zrelé. Ich zber prebieha ručne a je náročný, pretože strom má nebezpečné pichliače. Nazbierané plody sa nechajú dostatočne vysušiť na slnku. Po rozbití vonkajšej škrupiny vypadáva z plodu malé olejové semienko. Na liter sto percentného arganového oleja je treba až 30 kilogramov takýchto olejových semienok. Tie sa pražia na ohni a následne pomocou kamenných mlynov drvia na kašu. Všetko prebieha samozrejme ručne. Kaša sa zmieša z vodou a lisuje sa za studena. A tak sa získava čistý arganový olej. Ručná výroba je veľmi dôležitá. Práve vďaka zachovaniu týchto postupov výroby nestráca získaný arganový olej žiadnu zo svojich výnimočných vlastností. Vedeli ste, že tento prírodný argan olej je niekoľko násobne silnejším antioxidantom, ako olivový olej?

Zloženie arganového oleja

Arganový olej a jeho mimoriadne účinky na ľudské telo sú nepopierateľné. Je tomu tak práve vďaka jeho zloženiu. Čo teda obsahuje?

  • Vitamín E. Arganový olej obsahuje prírodný vitamín E rozpustný v tukoch. Jeho základný význam je v tom, že je silným antioxidantom. Okrem toho dokáže udržiavať správnu hladinu esenciálnych mastných kyselín v pokožke. Vďaka tomu sú kožné bunky vyživené a hydratované. Arganový olej obsahuje 2 až 3 násobok prírodného vitamínu E oproti iným zdrojom vitamínu E v prírode. Esenciálne mastné kyseliny. Arganový olej obsahuje až 80% nenasýtených mastných kyselín a 20% nasýtených mastných kyselín. Tie zabezpečujú správne fungovanie bunkových membrán. Telo si esenciálne mastné kyseliny nedokáže vyprodukovať samo a preto je nutné, aby sme ich prijímali vo forme potravy. V arganovom oleji sú zastúpené najmä kyselina olejová, kyselina stearová a kyselina linolenová
  • Steroly. Tieto prírodné látky sa u iných olejov takmer nevyskytujú. Napomáhajú vylučovaniu prebytočného cholesterolu a bránia jeho vstrebávaniu do krvi
  • Karotenoidy. Sú to prírodné antioxidanty. Ich úlohou je posilniť imunitný systém a udržať zdravú pokožku. Taktiež zabraňujú rastu rakovinotvorných buniek a chránia pokožku pred UV žiarením. Práve vďaka karotenoidom možno arganový olej používať aj ako opaľovací krém
  • Saponíny. Slúžia na zjemnenie a zmäkčenie pokožky

Vďaka svojmu obsahu, najmä pokiaľ ide o vitamín E, je arganový olej známy aj ako „elixír mladosti“. Spomaľuje totiž proces starnutia tkaniva. Je však účinný aj proti nádorovým a kardiovaskulárnym ochoreniam, znižuje riziko vzniku artritídy a využíva sa na masáže pri reumatických ochoreniach.

Ako používať arganový olej

Argan ako prírodný liek je vhodné používať nielen zvonka, ale môžete ho užívať aj zvnútra. Mnohí kulinársky majstri ho obľubujú najmä vďaka jeho jemnej orieškovej chuti. Veľmi obľúbený je najmä v studenej kuchyni ako prídavok do šalátov a tiež ako jemná korenina. V Maroku je obľúbená jeho ranná konzumácia. Kúsky bieleho chleba sa doň jednoducho namáčajú a vznikne tak obľúbená a zdravá raňajková pochúťka. Nielen v Maroku je obľúbený aj krém Amlou. Pozostáva z arganového oleja, kúskov rozdrvených mandlí a medu. Táto zmes sa natiera na chlieb. Vyskúšajte! Ešte žiadanejší je však arganový olej v kozmetickom priemysle na výrobu rôznych liečiv a kozmetických prípravkov. Známe a overené sú jeho pozitívne účinky najmä na vlasy, nechty a na pokožku.

Arganový olej na vlasy

Arganový olej akamuti
Práve vďaka výnimočným účinkom, ktoré má arganový olej na vlasy, je zložkou mnohých šampónov, kondicionérov, masiek a zábalov na vlasy. Možno ho však používať aj priamo, bez akýchkoľvek úprav či prímesí. Zábal na vlasy z arganového oleja si urobíme veľmi jednoducho. Pár kvapiek oleja vmasírujeme do vlasov a pokožky hlavy. Zabalíme do uteráka a necháme pôsobiť približne hodinu. Potom vlasy umyjeme teplou vodou. Takýmto spôsobom arganový olej regeneruje poškodené, rozštiepené a príliš suché vlasy.

Ak máte problémy s rozčesávaním vlasov, stačí pár kvapiek arganového oleja aplikovať priamo pri česaní. Jednoduchšie tak bude najmä rozčesávanie kučeravých vlasov. Ani lupiny nie sú problémom. S použitím arganového oleja bude pokožka hlavy hydratovaná a zdravá.

Arganový olej na pokožku

Vďaka tomu, že spomaľuje procesy starnutia, je veľmi obľúbený arganový olej na pokožku. Napomáha tvorbe kolagénu a elastínu, vďaka ktorým je pleť napnutá, obnovená a vyhladená. A práve vďaka tomu pôsobí prirodzene a mladistvo. Stačí, ak si pár kvapiek arganového oleja natriete priamo na pokožku namiesto krému. Alebo si ho jednoducho pridajte do kúpeľa. Trápia Vás strie alebo celulitída? Pri týchto problémoch je potrebné pravidelne masírovať arganovým olejom postihnuté miesta. Prejavy strií a celulitídy dokáže arganový olej zmierniť a pokožku vyhladiť. Práve preto je obľúbený aj mamičkami v tehotenstve. Tie nemusia mať z použitia arganového oleja žiadne obavy. Je totiž úplne neškodný aj v tehotenstve. Rovnako to platí aj o jemnej detskej pleti. Mamičky nemusia mať obavy ani v tomto prípade. K detskej pokožke je arganový olej mimoriadne jemný a šetrný.

Kvôli nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia naša pleť často trpí. Prejavmi toho sú rôzne ekzémy, začervenania a podráždenia pokožky, suché mapy, alebo príliš mastná pleť. Aj tu dokáže olej pomôcť. Má totiž aj výrazné antiseptické účinky. Okrem toho redukuje tvorbu kožného mazu, no v prípade potreby pleť dostatočne hydratuje.

Arganový olej na nechty

Ak chceme mať krásne nechty bez záderov a poškodenej pokožky, je treba sa im chvíľu venovať. Povrch nechtov a aj pokožku okolo nechtových lôžok stačí potrieť arganovým olejom a nechať pôsobiť. Účinný je tiež arganový olej na nechty v spojení s citrónovou šťavou. Nechty sa nebudú lámať a budú krásne lesklé. Arganový olej tiež napomôže rastu zdravých nechtov. Účinky arganového oleja na nechty, vlasy a pokožku sú známe aj vďaka viacerým výskumom. Overte si ich samy na sebe a potešte sa z vlastného zdravia a krásy!

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (4 votes, average: 3,75 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *