Amla – elixír zdravia a krásy

amlaAmla (Emblica Officinalis) nazývaná i Indický egreš je vďaka svojim silným účinkom jednou z najviac používaných bylín pri výrobe ajurvédskych preparátov. Omladzujúce všetky orgány tela, posilňuje ho a zabezpečuje jeho dobrý stav a zdravie. Podporuje imunitný systém a tým chráni pred všetkými chorobami. Amla je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C. Čerstvá šťava z jednej bobule Amly má skoro dvadsaťkrát vyšší obsah vitamínu C než šťava z dvoch pomarančov.

Zvyšuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie, znižuje tvorbu kyseliny, zápchu, tráviace ťažkosti a plynatosť. Pomáha obnoviť chuť a podporuje tvorbu slín. Posilňuje zuby a zlepšuje fungovanie pečene. Zadržiava všetky toxíny nachádzajúce sa v krvi a naviac kontroluje i artérie. Pomáha znižovať cholesterol a hladinu krvného cukru. Zároveň podporuje tvorbu kvalitnejších červených krviniek. Dýchací systém zlepšuje vďaka svojim odhlieňovacím vlastnostiam, pomáha pri chronickom kašli a detskej i alergickej astme, a tuberkulóze.

Amla predstavuje úžasnú starostlivosť pre nervy ako i celý nervový systém. Pomáha i pri paralytických stavoch. Taktiež pôsobí ako posilňujúci prostriedok na mozog a pomáha lepšie chápať. Zmyslové orgány pri používaní Amly pracujú veľmi dobre a reflexy sa stávajú rýchlymi. Pomáha pri dosahovaní pokojnej mysle a odbúrava napätie a stres. Zlepšuje hladinu všeobecnej inteligencie. Okrem iného zlepšuje kvalitu spermií. Je zodpovedná i za posilňovanie ženských pohlavných orgánov. Pomáha pri stavoch ako je napr. bolestivé močenie. Účinné je použitie Amly pri zlepšovaní zraku. Začervenanie očí, svrbenie a slzenie očí odstráni a pomáha i pri liečbe šedého zákalu.

Táto čarovná bylina je veľmi využívaná pri starostlivosti o pleť a vlasy. Pleť žiari a pomáha v boji proti vráskam a strate elasticity pokožky. Dobré výsledky sa dosiahli i pri liečbe ekzémov. Pasta z Amly je výborným pílingom a pôsobí antibakteriálne a sťahujúco. Neobsahuje alkohol alebo chemické látky bežne používané v komerčných produktoch. Amla vďaka vysokej hladine vitamínu C pomáha narušiť vrchnú vrstvu mrtvých kožných buniek.

V starostlivosti o vlasy sa stáva bojovníkom proti vypadávaniu vlasov. Stimuluje vlasové korienky a tým podporuje rast vlasov a zlepšuje textúru vlasu. Amla je účinná i pri predčasnom šedivení vlasov a v boji proti vlasovým lupinám. Indické ženy zvyčajne používajú Amlu na umývanie vlasov nakoľko pôsobí i ako kondicionér. Plody sa používajú na prípravu farby na písanie a na farbenie vlasov. Amla v spojení s Hennou a Indigom vytvárajú studenú tmavú farbu na vlasy. Sušené plody sa používajú ako vlasový šampón. Olej z Amly sa používa ako vlasový kondicionér a je efektívny v boji proti predčasnej plešatosti alebo predčasnému šediveniu vlasov.

Tipy na použitie amly:

Vlasy

Recept 1

Zmiešajte ½ šálky prášku Amla (Amla Powder) s dostatočným množstvom teplej vody, aby ste vytvorili pastu. Pasta by mala mať konzistenciu jogurtu. Nechajte zmes uležať po dobu 10-15 minút.

Pastu aplikujte rukami na suché a čisté vlasy. Začnite pri korienkoch a naneste po celej dĺžke vlasov. Nanášajte jemnými pohybmi, nevtierajte silno.

Nechajte pôsobiť na vlasoch a neprikrývajte. Doba pôsobenia 3 – 5 minút. Pasta z Amly by mala byť taká tuhá aby neopadávala z vlasov. Zmyte pastu teplou vodou. Najbližších pár hodín nepoužívajte kondicionér ani šampón.

Vlasy ošetrujte touto zmesou z Amly raz za dva týždne. Medzi použitím tejto pasty sa pokúste používať šampón a kondicionér obsahujúci Amlu. Taktiež môžete na ošetrenie vlasov použiť amla olej na vlasy pre získanie extra lesku a jemných vlasov.

Pasta z Amly môže zvýšiť kučeravosť vlasov pokiaľ ju necháte pôsobiť dlhšie ako pár minút. Pre zlepšenie kučeravosti vlasov nechajte Amlu pôsobiť 15 – 20 minút.

Amla nefarbi vlasy, ale mali by ste bať opatrní ak ste si vlasy farbili chemickými farbami. Amla sa veľmi dobre mieša s vlasovými farbami z Henny.

Amla prášok

Amla prášok od Hannah Natural

Recept 2

Rozmiešajte polovicu avokáda v keramickej miske pomocou vidličky. Pridajte 1 lyžicu medu a jeden vaječný žĺtok a miešajte pokiaľ nedosiahnete formu pasty. Pridajte Hennu a prášok z Amly (Amla Powder) a znova zamiešajte. Nechajte uležať po dobu 15 minút.

Aplikujte zmes na suché vlasy od korienkov až po končeky vlasov. Vlasy zabaľte do plastovej fólie a následne do uteráka, aby ste udržali vlasy v teple.

Kondicionér nechajte pôsobiť aspoň 20 minút. Vlasy umyte teplou vodou s jemným šampónom ak je to potrebné, napríklad detským šampónom na vlasy.

Pleť

Do misky nasypte prášok z Amly (Amla Powder). Pomaly pridávajte vodu a miešajte vidličkou pokiaľ sa nevytvorí hustá a zrnitá pasta. Pridajte svoje obľúbené pleťové mlieko aby ste dosiahli krémovú konzistenciu. Zmes nechajte uležať po dobu 15 minút Naneste zmes na tvár končekami prstov. Urobte si masáž tváre a krku.

Nechajte pôsobiť 10 minút na tvári a potom umyte teplou vodou. Jemne uterákom utrite tvár, nedrhnite ju.

Prípravok na čistenie pleti

Do keramickej misky pridajte 1 lyžičku prášku Amla (Amla Powder). Pridajte dostatok tekutého kastílskeho mydla aby ste vytvorili pastu. Nechajte uležať 15 minút.

Aplikujte pastu na tvár krúživými pohybmi po dobu 5-tich minút a vyhýbajte sa tomu, aby sa mydlo dostalo do očí.

Umyte si tvár pomocou uteráka namočeného v teplej vode. Následne si tvár ovlažte studenou vodou.

Jemne si tvár utrite suchým uterákom.

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *