Aromaterapia – pomáha aj vlasom

Aromaterapia pomácha aj vlasomO tom, že aromaterapia dokáže liečiť rôzne ochorenia, prispieva k zlepšeniu stavu pleti a pomáha aj pri psychických problémoch, hovoriť netreba. Málokto však vie, že existuje aj ďalšia oblasť, kde sa dajú pomocou aromaterapie dosiahnuť doslova zázraky. Je to starostlivosť o vlasy.

Čo je aromaterapia?

Ak pojem aromaterapia ešte nepoznáte alebo neviete, čo presne znamená, mali by ste sa s ním najskôr zoznámiť. Ide o prírodnú liečebnú metódu, pri ktorej sú nenahraditeľné éterické oleje. Práve vďaka rôznym spôsobom aplikácie éterických olejov je možné riešiť množstvo neduhov. 100%-né éterické oleje, často označované aj ako pravé éterické oleje, sa získavajú z rôznych častí rastlín a to buď destiláciou, lisovaním alebo extrakciou. Sú to vlastne olejové kvapôčky, ktoré sú svojou vôňou pre rastlinu charakteristické. A ako inak, sú vzácne vďaka ich liečivým účinkom. Mnohé z týchto éterických olejov majú pozitívne účinky na vlasy. Ktoré to sú a ako ich používať?

Éterické oleje pomáhajú aj vlasom, stačí dať pár kvapiek do šampónu, zábalu alebo do henny Tweetni to

Éterické oleje a vlasy

Éterické oleje môžete použiť na vlasy rôznym spôsobom. Urobiť si kúpeľ s pridaním pár kvapiek éterického oleja, v ktorom si namáčate vlasy, pridať pár kvapiek do šampónu a kondicionéru, votrieť si olej do pokožky hlavy, dopriať si masáž hlavy s pridaním éterického oleja, či spraviť si vlasový zábal z éterického oleja. Najskôr je však dôležité vedieť, ktorý éterický olej bude pre Vaše vlasy najvhodnejší. Tu záleží či máte mastné, suché alebo normálne vlasy.

Ďalšou možnosťou je tiež pridať vhodný éterický olej do henny pri farbení vlasov. Ten mnohokrát účinky henny zosilní, či vylepší.

Henna. Ktoré éterické oleje sa hodia najviac?

Tie, ktoré si farbia vlasy hennou vedia, že do farbiacej zmesi môžu pridať pár kvapiek éterického oleja. Vhodných je niekoľko éterických olejov. V spojení s hennou sú však najobľúbenejšie tieto:

Tea tree – ak trpíte suchou pokožkou hlavy a tvorbou lupín, je pre Vás tento olej pri farbení vlasov hennou viac než vhodný. Pridajte päť kvapiek do zmesi a pokožka sa Vám poďakuje.

Levanduľa – tento éterický olej sa postará o príjemnú vôňu vlasov po farbení hennou. Okrem toho má aj antiseptické vlastnosti, bráni tvorbe lupín a upokojuje pokožku hlavy.

Ravintsara – vďaka tomuto oleju sa farbivo z henny lepšie uvoľní. Okrem toho pôsobí na vlasy a pokožku hlavy antibakteriálne a očisťujúco.

Eukalyptus – je bežným prídavkom hennových zmesí, keďže napomáha lepšiemu uvoľneniu farbiva. Stačí pridať 5 kvapiek tohto oleja. Okrem toho má vplyv na rast vlasov a napomáha problematickej vlasovej pokožke.

Jalovec – pri farbení vlasov hennou tento éterický olej pomôže stmaviť odtiene vlasov. Navyše pôsobí na vlasy očistne.

Geránium – je takisto vhodný pre lepšie uvoľnenie farbiva z henny. Možno ho kombinovať s inými éterickými olejmi, napr. levanduľa, bergamot alebo citrón.

Éterické oleje na mastné vlasy

Aj mastné vlasy si vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Tu pomôžu takisto éterické oleje. Samozrejme, aj tieto môžete bez obáv pridávať do henny.

Mäta prieporná – je známy prostriedok na odmastenie vlasov. Vyrovná pH pokožky hlavy, vlasy prečistí a osvieži. Možno ho pridať dokonca aj k šampónu.

Ružová palma – upravuje množstvo maziva vo vlasovej pokožke. Preto je tento éterický olej vhodný najmä na mastné, ale aj normálne vlasy.

Citronela – pôsobí antisepticky a antibakteriálne. Čistí mastné vlasy a pokožku hlavy. Navyše podporuje lesk a objem vlasov.

Céder americký – ihličie – je éterický olej určený na mastné vlasy. Na pokožku hlavy pôsobí antisepticky a upokojujúco. Poradí si aj s lupinami.

Borovica – ihličie – má podobné účinky na mastné vlasy, ako éterický olej Céder americký – ihličie.

Éterické oleje Original Atok

Éterické oleje Original Atok

Éterické oleje na suché vlasy

Ak trpíte suchými a lámavými vlasmi, aj pre Vás sa nájde pár éterických olejov, ktoré stav vlasov výrazne upravia:

Pačuli – nielenže pôsobí na vlasy regeneračne, ale aj podporuje ich rast. Pre suché a lámavé vlasy bude doslova balzamom. Charakteristický je aj svojou dlhodobou vôňou, vďaka ktorej je obľúbený aj v zmesiach henny.

Ylang – ylang – so suchými vlasmi úzko súvisia aj rozštiepené končeky. V tomto prípade pomáha éterický olej Ylang – ylang, ktorý štiepeniu vlasových končekov predchádza.

Kajeput – je éterický olej, ktorý je vhodné použiť pri farbení suchých vlasov hennou. Navyše prekrvuje pokožku a podporuje rast vlasov.

Éterické oleje na normálne vlasy

Tymián – ak už nič iné, tento vlasový olej aspoň podporí zdravý rast vlasov a vyčistí vlasovú pokožku. A takáto starostlivosť určite nie je na škodu!

Rozmarín – možno ho použiť aj v kombinácii s éterickým olejom Šalvia. Bráni tvorbe lupín a vypadávaniu vlasov. A navyše napomáha zdravému rastu vlasov. Nebojte sa pridať tento olej k šampónu, či zábalu na vlasy.

Bergamot – možno ho pridať nielen k šampónu, ale použiť aj ako masážny olej na pokožku hlavy. Prekrví ju a podporí tak rast vlasov.

Pomaranč – vlasy budú vďaka nemu príjemne voňavé. Takisto je vhodný aj na zmiernenie prirodzenej vône henny pri farbení vlasov. Pozor však na slnko! Po použití tohto éterického oleja na vlasy by ste sa mali vyvarovať priamemu slnečnému žiareniu.

Všetky spomínané éterické oleje si však pokojne môžete primiešať do pripravenej zmesi na farbenie vlasov hennou. Ak sú Vaše vlasy pred farbením suché, pridajte éterický olej vhodný na suché vlasy. Ak sú mastné, voľte éterický olej na mastné vlasy. Okrem toho, že tieto oleje majú príjemnú vôňu, mnohé z nich pomôžu lepšie uvoľniť farbivo z henny.

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *