Zázrak menom neem

sušená rastlina neemMnoho rastlín obsahuje výťažky, ktoré sú liečivé. K takýmto rastlinám patrí i rastlina neem. Tá v sebe skrýva mnoho silných a účinných látok, ktoré sa dajú využiť v boji s rôznymi ťažkosťami. Neem je rastlina, ktorá má mnoho rôznych názvov. Odborne sa nazýva Azadirachta indica. Tento názov je odvodený z perzského slova, ktoré v preklade znamená „vznešený strom“. V indickej medicíne má neem nezastupiteľné miesto.

Odkiaľ neem pochádza?

Azadirachta indica je rastlina, ktorá prirodzene rastie v niekoľkých krajinách juhovýchodnej Ázie. K štátom, ktoré sú jej domovom patrí India, Srí Lanka, Malajzia, Pakistan a Bangladéš. Neem je vo svojej podstate strom, ktorý rastie rýchlo a obyčajne dosahuje výšku 20 metrov, niekedy i viac. I keď je neem stálozelená rastlina, môže v období dlhého sucha takmer kompletne opadať.

Čo sa z rastliny neem získava?

Neem olej zn. Akamuti

Neem (nimba) olej zn. Akamuti

Spracovaním rastliny neem najčastejšie vzniká esenciálny olej. Označuje sa tiež ako nimbový olej. Získava sa obyčajne lisovaním semien. Olej sa vyznačuje pomerne silnou a nepríjemnou vôňou. Tú niektorí ľudia opisujú ako vôňu cesnakovú, prípadne cibuľovú. Iní ju jednoducho nevedia vôbec identifikovať. Aj keď esenciálny neem olej nevonia, dá sa jeho zápach potlačiť prímesou iných, príjemne voňajúcich, prírodných výťažkov. Olej je hnedej farby, pričom odtiene sa líšia od bledých, po tmavé. Pri izbovej teplote je olej tuhej konzistencie a pred použitím sa odporúča umiestniť fľaštičku do misky s teplou, ale nie vriacou vodou, aby sa zmenil na kvapalinu. Okrem oleja má neem pomerne široké využitie aj vo forme prášku. Neem prášok sa získava z listov tejto rastliny. V neposlednom rade treba spomenúť neem vlasový olej, ktorý sa v starostlivosti o vlasy skutočne osvedčil.

Aké sú účinky výťažkov z rastliny neem?

Výťažky z rastliny neem majú silný stimulačný efekt na imunitný systém človeka a to najmä vo forme oleja. Olej sa vyznačuje účinkami proti baktériám, vírusom aj plesniam. Bojuje tiež s bolesťami. Účinný je napríklad pri reume. Zlepšuje ekzém, lupienku a bráni vzniku bradavíc. V takomto prípade treba neem olej, natierať na kožu. Na kožu sa dá nimba olej použiť aj ako repelent.

Prášok Neem značky Sheabutter Cottage

Neem prášok sa získava z listov stromu. Prášok sa považuje za veľmi účinné tonikum a využíva sa najmä v starostlivosti o pleť a vlasy. Tiež zmierňuje prejavy ekzému a lupienky. Urýchľuje hojenie kožných rán a popálenín. Veľa pozitívnych účinkov má tiež na vlasy, ktoré sú pri pravidelnom používaní prášku zdravé a lesklé. Prášok sa pred použitím jednoducho rozmieša vo vode a vzniknutá zmes sa natrie na kožu a do vlasov. Asi po dvadsiatich minútach by sa mal kvalitne umyť.

Neem vlasový olej, dodáva vlasom pevnosť, pružnosť, objem a lesk. Bojuje s lupinami a znižuje svrbenie pokožky. Rovnako tiež urýchľuje rast vlasov a obmedzuje ich vypadávanie a predčasné šedivenie. jeho silu ocenia tiež ľudia s rýchlo sa mastiacimi vlasmi, keďže vlasový olej bráni nadmernej tvorbe mazu.

Na čo si treba dať pri pozor?

Produkty, ktoré obsahujú výťažky z rastliny neem, by sa nemali používať vnútorne. Aj keď sa vie, že látky z tejto rastliny, majú potenciál pomôcť vnútorne pri mnohých ochoreniach, bezpečná forma, v ktorej by bolo možne tieto látky použiť vnútorne sa ešte stále nenašla. Požitie hrozí najmä pri esenciálnych olejoch. Ak človek olej prehltne, môže sa u neho dostaviť mnoho nežiaducich účinkov. K najhorším patrí hnačka, vracanie, až prejavy poškodenia pečene, či mozgu. Neem oleju by sa mali úplne vyhnúť malé deti, veľmi starí ľudia a tehotné ženy.

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (6 votes, average: 4,33 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

2 názory na “Zázrak menom neem

  1. eva brath

    dobry chcela by som objednat jednu flasticku Neem OIL.moze mi prosim poradit kde by sa to dalo ,tel cislo alebo kontakt na pripravok velmi pekne dakujem s pozdravom evi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *