Vlasová mytológia

Vlasová mytológiaVlasy sú korunou krásy každej ženy a vedeli to už naši predkovia, ktorí sa o ne aj v minulosti dôsledne starali, ako ste sa už mohli dočítať v našich článkoch o starostlivosti o vlasy v staroveku či vlasových tipoch samotnej Kleopatry. Dnes Vám prinášame ďalšie vlasové zaujímavosti z dávnej minulosti – tušili ste, že vlasy si zahrali pár podstatných rolí aj v mytológii? 🙂

Vlasy kráľovnej Bereniky medzi hviezdami

Berenika II bola kráľovnou z dynastie Ptolemaiovcov – táto dynastia vládla starovekému Egyptu tri storočia, poslednou panovníčkou z tohto rodu bola samotná Kleopatra… Vráťme sa však ku pôvabnej Berenike – ktorá sa v roku 243 pred n. l. strachovala o svojho manžela, kráľa Ptolemaia Euergeta, bojujúceho proti Asýrčanom. A tak bohyni Venuši sľúbila svoje krásne dlhé vlasy, ak sa jej muž z bojovej výpravy vráti živý a zdravý.

Keď sa Ptolemaios Euergetes skutočne šťastne vrátil, Berenika dodržala sľub a svoje nádherné kučery zaniesla do Venušinho chrámu. Na druhý deň však kráľovnine vlasy zmizli – ukradol ich miestny kňaz, namrzený preto, lebo sa kráľovná rozhodla osloviť grécke božstvo a nie egyptské. Kráľ i kráľovná boli krádežou znechutení! Situáciu však rýchlo umiernil kráľovský astronóm, Grék Konon, ktorý kráľovskému páru vysvetlil, že to len bohyňa Venuša bola taká potešená kráľovninou obetou, až jej vlasy umiestnila medzi samotné hviezdy – a tak vzniklo súhvezdie Coma Berenices, Vlasy Bereniky. Ktoré je síce malým, nenápadným jarným súhvezdím, ale ktorá žena by neprijala takú poctu, aby sa z jej vlasov stali hviezdy? 😀

Bohyňa s vlasmi zo zlata

Bohyňa Sif

zdroj: wikipedia.org

Sif je škandinávska bohyňa, spájajúca sa s obilím, úrodou a plodnosťou. Bola manželkou boha Thora a chýry o jej kráse siahali široko-ďaleko – mala nádherné vlasy, farby pšeničných polí kúpajúcich sa v slnečných lúčoch a siahali jej až po členky.

Jedného dňa, keď bohyňa spala a jej krásne zlatisté vlasy sa rozprestierali okolo nej, boha Lokiho napadlo ďalšie šibalstvo – vedel totižto, ako veľmi Thor miluje Sifine žiarivé vlasy a ako na nich lipne i samotná bohyňa, nuž jej ich ostrihal a utiekol s nimi preč!

Bohyňa len plakala a plakala a Thor zúril, hroziac vinníkovi najvyššími trestami. Loki sa zľakol Thorovej pomsty, preto odišiel do Svartheimu, domova trpaslíkov. A rôznymi sľubmi a lichôtkami trpaslíkov presvedčil, aby ukuli také tenké zlaté vlákna, ako vlasy na Sifinej hlave. Trpaslíci opracovávali zlaté prúty, až boli stále tenšie a tenšie, kým zostali jemné ako ľudské vlasy; ľahké, že by ich váhu ani vtáčik neucítil a lesklé ako slnečné lúče.

Loki sa mohol vrátiť do Asgardu a keď najvyšší boh Odin prikázal smutnej bohyni Sif, aby si zložila závoj, na jej plecia dopadla pavučinka jemných vlasov z rýdzeho zlata, ktoré boli ešte dlhšie, žiarivejšie a krajšie ako predtým!

Ja osobne si však myslím, že parádna parochňa, hoc aj zo zlata, sa roky pestovaným, milovaným vlasom rozhodne nevyrovná (aj keď vlasy na tej Sifinej vraj rástli ako pravé)!

Muž, ktorý svoju silu skrýva vo vlasoch

Samson rúca chrám

zdroj: wikipedia.org

Samson je biblickou postavou z hebrejskej Biblie Tanach, jeho príbeh je opísaný v Knihe sudcov. Je hrdinom Izraelitov, takpovediac ich „Herkulom“ – spája sa s podobnými hrdinskými činmi a nadľudskou silou, akú mal grécky poloboh Herkules.

Samson žil v dobe, kedy boli Izraeliti utláčaní Filištíncami – Izraelitovi Manoahovi sa zjavil anjel, ktorý jemu a jeho neplodnej žene predpovedal narodenie zdravého syna, ktorý porazí Filištíncov za podmienky, že budú dodržiavať nazaretskú prísahu – žena ani jej dieťa nemohli piť žiadne alkoholické nápoje či jesť nečisté mäso a dieťatko nikdy nesmeli ostrihať či oholiť. A tak sa narodil Samson.
Samson vyrastal za prísneho dodržiavania prísahy a získal mimoriadnu silu, vďaka ktorej mohol činiť hrdinské skutky – holými rukami porazil rozzúreného leva či premohol celú armádu len za pomoci somárej čeľuste.

Samson mal však nešťastie v láske, keď sa zamiloval do Delili, ktorú Filištínci podplatili, aby zistila zdroj jeho sily. Po mnohých neúspešných pokusoch, ako zo Samsona vymámiť jeho tajomstvo a neustálom dobiedzaní, sa jej Samson sám priznal, že jeho sila spočíva v dĺžke jeho vlasov – čím dlhšie mu vlasy narastú, tým bude silnejší. A tak Delila využila príležitosť, keď Samson zaspal a ostrihala ho. Samson je potom poľahky zajatý Filištíncami, ktorí mi vypichnú oči a uvrhnú ho do väzenia. Napriek tomu však Samsonovi vlasy časom dorástli, čím získal späť svoju silu a nakoniec sa mu skutočne podarilo Filištíncov poraziť, hoci pri tom aj sám zomrel…

A tak sa poučením z tohto príbehu stáva: chráň si svoje tajomstvá a svoje vlasy. 😀

Ryšavý Nisos

V gréckej mytológii bol Nisos kráľ zo sicílskej Megary. Nisov osud a aj osud jeho kráľovstva závisel od jedného prameňa ryšavých vlasov, ktorý mal medzi zvyšnými vlasmi na hlave. Keď Nisove kráľovstvo napadol kráľ Minos z Kréty, zradila ho vlastná dcéra Skylla. Skylla, zamilovaná do Minosa, odstrihla otcovi nadprirodzený prameň a darovala ho krétskemu kráľovi. Minos však bol týmto činom natoľko pobúrený a zhnusený, že z Megary odišiel a vojnu ukončil. Skylla sa nechcela lásky vzdať a snažila sa dostať na krétsku loď. To sa jej nepodarilo, keďže ju napadol morský orol, ktorý bol v skutočnosti jej premenený otec. Aj Skylla sa následne premenila na menšieho morského vtáka a celý zvyšok života bola prenasledovaná svojim otcom, morským orlom.

Jedovatá Medúza

Medúza od Carvaggia

zdroj: wikipedia.org

Medúza bola v gréckej mytológii jednou z troch sestier Gorgón. Všetky tri Gorgóny boli nadmerne ohavné a mali namiesto vlasov jedovaté hady. Na rozdiel od svojich sestier sa Medúza takou stala až počas života. Ako jediná Gorgóna bola taktiež smrteľná. Medúza bola pôvodne nádherným stvorením, ktoré premenila na monštrum Aténa po tom, ako pristihla Medúzu s Poseidónom vo svojom chráme. Krásu vystriedala ohavnosť a hlavu Medúzy od tej doby zdobili namiesto vlasov hady. Jediný pohľad na Medúzu premieňal ľudí na kameň. Medúzu nakoniec zabil Perseus, ktorý sa na ňu nepozrel priamo, ale len v odraze svojho štítu a takto jej odsekol hlavu.

Tak čo, páčila sa Vám dnešná vlasová mytológia? Ktorý príbeh Vás najväčšmi zaujal? 🙂

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *