Tipy ako na mastné vlasy

Mastné vlasyMastné vlasy trápia veľa žien. Treba ich umývať často alebo naopak menej? Informácie ako ošetrovať mastné vlasy s rôznymi tipmi nájdete v tomto článku.

Zopár tipov pri boji s mastnými vlasmi

1. Ako často si máte umývať vlasy, ktoré sa ľahko a rýchlo mastia? Na internete (no aj offline) sa stretnete s dvoma úplne protichodnými názormi – raz Vám odporúčajú umývať si ich dennodenne, aby ste sa nadbytočného mazu zbavili; inokedy Vám kážu umývať si ich iba dvakrát týždenne. Tak čo máte robiť?! Ja osobne som zástanca skôr toho názoru, že menej je niekedy viac – umývať si vlasy dennodenne nie je práve ideálne, pretože je pokožka zbavovaná prirodzených olejov a živín. Ja sa snažím umývať si vlasy nanajvýš štyrikrát do týždňa.

Suchý šampón - kakao

Suchý šampón – kakao

2. Ak potrebujete svoje vlasy jednorázovo rýchlo zbaviť mastnoty, pomôže Vám suchý šampón. Občasne ho používam na ofinu, ktorú si neustále upravujem z dosahu tváre, preto sa aj rýchlejšie mastí – ak si vlasy stále chytáte, maz sa od korienkov ľahšie prenáša až ku končekom (takže nechytať! 😀 ). Namiesto suchého šampónu môžete použiť aj detský púder a tmavovlásky môžu dokonca siahnuť po kakau!

3. Z rovnakého dôvodu – aby ste maz zbytočne neprenášali od korienkov ku končekom vlasov, sa počas dňa zbytočne nečešte, dvakrát denne by malo bohate stačiť. Vlasy radšej češte ako kefujte – kefa na vlasy zbytočne stimuluje pokožku hlavy, čím podporuje tvorbu mazu. V našom e-shope nájdete aj kvalitné drevené hrebene.

4. Vlasy nesušte fénom, najlepšie je nechať ich voľne preschnúť. Rovnako by ste sa mali vyhnúť používaniu stylingových prípravkov – tužidiel, lakov, gélov –, nakoľko podporujú produkciu mazu. Ak musíte svoj účes zafixovať, existujú aj prípravky špeciálne určené pre mastné vlasy, ktoré sú pre Vás vhodnejšie.

Čítajte viac: domáci šampón na mastné vlasy

5. A netreba zabúdať ani na správnu výživu! Pre zdravé vlasy sú potrebné najmä B vitamíny (B7, B3, B9, B12), vitamín E a zinok. Zaraďte do svojho jedálnička ryby, zelenú listovú zeleninu, strukoviny a orechy. Zo zeleniny si doprajte mrkvičku, brokolicu alebo tekvicu (a aj tekvicové semiačka!). Z ovocia sú je najvhodnejšie avokádo, papájamango.

6. Kožný maz by sme však nemali úplne zatracovať, keď nás ním príroda obdarila, asi bude minimálne trošku prospešný. Vlasový kožný maz je takpovediac prirodzeným kondicionérom, takže nie je na škodu sem-tam vlasy nechať trochu premastiť. Keď viete, že budete niekoľko dní doma a Vaše mastné vlasy nebudú musieť strašiť verejnosť, nechajte vlasy mastné. Pred umývaním vlasy prečešte a následne umyte ako obvykle.

Oleje vhodné na mastné vlasy

Možno sa Vám bude zdať, že ošetrovať mastné vlasy olejmi je nelogické, pretože po olejovej kúre budete mať vlasy ešte mastnejšie. Mastným vlasom sa, po pravde, skutočne vlasové oleje všeobecne neodporúčajú… No mastenie, ako vieme, zapríčiňuje nadmerná produkcia kožného mazu – preto je vhodné venovať pozornosť zdraviu pokožky hlavy a na jej výživu sú oleje ideálne. Tak použiť olej alebo nie? Áno, ale nie hocijaký! Existujú aj oleje vhodné špeciálne pre mastné vlasy, ktoré priam pomáhajú regulovať nadprodukciu kožného mazu!

Ja osobne mám vlasové oleje veľmi rada, no nemôžem ich používať, pretože viem, že moje vlasy z nich budú mastné – preto mi zistenie, že existujú i oleje vhodné na mastné vlasy doslovne zlepšilo náladu! 🙂 Medzi oleje vhodné pre mastné vlasy patrí jojobový olej, arganový olejtea tree olej.

Pár kvapiek tea tree oleja môžete pridať do svojho obľúbeného šampónu a z jojobového alebo arganového oleja si môžete spraviť masku na vlasy. Naneste olej na celú dĺžku vlasov, no najmä ku korienkom, nechajte pôsobiť 3 až 4 hodiny a následne vlasy dobre umyte.

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

Názor na “Tipy ako na mastné vlasy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *