Staroveká Čína – vlasy a účesy východu

Staroveká čína - vlasy a účesy východuVýchodné staroveké civilizácie patrili k najvyspelejším. Čína bola už v tomto období krajinou, v ktorej panoval pokrok a rýchly rozvoj. Čínske staroveké účesy dodnes patria k tým najkrajším a najzaujímavejším. Pravidlá, ktorými sa starostlivosť o vlasy upravovala, sa týkali rovnako mužov, aj žien.

Vlasy v starovekej Číne boli ovplyvnené mnohými faktormi. Účesy sa riadili spoločenským postavením, náboženstvom, ale aj profesiou. Čína bola už v staroveku veľmi rôznorodou civilizáciou a preto sa dá aj v spôsobe upravovania vlasov pozorovať niekedy široká rozmanitosť.

Čína a mužské účesy dané zákonom

Účes mužaAž do sedemnásteho storočia nosili v Číne muži vlasy začesané dozadu a často si holili čelo. S príchodom dynastie Čching, ktorá vládla v Číne od roku 1644 až do roku 1911 a bola poslednou vládnucou dynastiou Číny, sa mužský účes zmenil. Vlasy sa holili od čela, až po uši a zvyšok sa zapletal do dlhého vrkoča. Takýto účes bol povinný a odklon od neho znamenal popravu. Aj keď sa povinný účes stretol s obrovským odporom, počas troch storočí vlády dynastie Čching, sa rozšíril medzi mužmi v celej Číne. Posledný panovník si svoj vrkoč odstrihol na znak prichádzajúcej zmeny a modernej doby.

Ženské vlasy a účesy plné krásy

Čínsky ženský účesŽeny v starovekej Číne nosili obyčajne dlhé vlasy a strihali ich len v nevyhnutných prípadoch a aj vtedy sa tento akt považoval za neúctu. Ženské účesy sa v Číne riadili okrem iného aj tým, či bola žena slobodná, vydatá alebo bola vdovou. Slobodné ženy nosili vlasy buď voľné alebo si ich zapletali do vrkočov a dávali tak najavo, že sú bez záväzkov. Vydaté ženy nosili vlasy začesané a upravené do drdola. Vdovy, ktoré sa už nechceli znova vydať, si vlasy holili, čím dávali najavo svoj nezáujem o ďalší zväzok. Ženské účesy sa často zdobili rôznymi ihlicami, kvetmi a drahými kameňmi. Ženy v starovekej Číne používali na umývanie vlasov cesnakovník. Táto rastlina sa odborne nazýva Cedrela.

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

3 názory na “Staroveká Čína – vlasy a účesy východu

  1. alica

    prepáčte, ale nedá mi to nenapísať môj názor, možno sa Vám bude zdať čudný ….
    áno páčia sa mi tie krásne fotky účesov, je za tým kus umenia, zručnosti, patrí im môj obdiv, ale prečo neuverejníte aj nejaké fotky slovanských účesov prečo len z Číny, či Slovanské ženy nemali nemali pekné účesy, ktoré by stáli za povšimnutie? Škoda, že si všímame len iné kultúry a národy a tá naša je sa niekam stratila? Či my sme nijakú nemali aby sme sa mali čím pýšiť?

    1. NaVlasyNaVlasy

      Dobrý deň, ďakujeme za Váš názor, s ktorým súhlasíme. Preto máme pripravený článok aj o slovenských ľudových účesoch, sledujte náš blog aj naďalej 🙂 Prajeme príjemný deň.

  2. Anna

    Děkuji. Potřebovala jsem něco podobného do školy, a nemohla jsem nikde najít podobný článek , takže děkuji, že jste to sem přidali.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *