Odborník na vlasy – prášok Shikakai

ShikakaiNa Slovensku táto rastlina nie je až taká známa. No vo svete je hojne využívaná najmä v starostlivosti o vlasy. Pochádza z Indie a je dôležitou súčasťou Ajurvédskej medicíny. Reč je o rastline menom Acacia concinna, známej skôr ako Shikakai.

Ako vyzerá Shikakai?


Už jeho názov hovorí o tom, že je predurčený na starostlivosť o vlasy. Jeho indické pomenovanie – Siga Kaay, sa totiž prekladá ako „ovocie pre vlasy“. Práve tak je Shikakai známy po celom svete. Je to nízky popínavý ker typický pre suché a teplé planiny strednej a južnej Indie. Vyzerá skôr ako malý strom s množstvom tŕnistých konárov. Ker má aj plody a práve tie sú najcennejšie. Vyzerajú ako lusky, ktoré sa spolu s kôrou a listami zbierajú, sušia a nakoniec sa melú. Tak vzniká prášok, ktorý je tradičným „čističom“ vlasov.

Shikakai – Siga Kaay sa prekladá ako „ovocie pre vlasy“ Tweetni to

Shikakai a jeho použitie v minulosti

Je známe, že Indické ženy majú skutočne nádherné a kvalitné vlasy. A vďačia za to najmä tomu, že už stáročia využívajú Shikakai na umývanie a ošetrovanie svojich vlasov. Indovia si toto tajomstvo podávajú už po generácie.

Keď pôvodní obyvatelia Indie zistili, že plody kra Shikakai po zmiešaní s vodou penia, začali ich vo veľkom zberať, drviť a následne používať ako vlasový šampón. A práve vďaka tomuto objavu starých Indov sa dnes z pozitívnych účinkov na vlasy môžeme tešiť aj my. Dnes sa tento ker pestuje v Indii aj ďalších častiach Ázie vo veľkom. Dopyt po Shikakai v kozmetickom a farmaceutickom priemysle totiž neustále rastie.

Prečo vlasy milujú Shikakai

Okrem toho, že shikakai obsahuje množstvo saponínov, vďaka ktorým je mimoriadne penivý, obsahuje aj tieto užitočné zložky:

  • lupeol, ktorý pôsobí ako antioxidant
  • rastlinný sterol spinasterol
  • aminokysliny alkaloidy
  • kyslinu citrónovú, jantárovú, vínnu, askorbovú a šťavelovú
  • vitamíny, najmä C a D
Prášok shikakai

Prášok shikakai

Prášok Shikakai má prirodzene nízke pH, ktoré je vhodné pre vlasovú pokožku. Na pokožke hlavy vytvára priaznivé pH prostredie, ktoré bojuje proti problémom s vlasmi a vlasovou pokožkou, ako sú lupiny a kožné infekcie. Obsiahnuté vitamíny zas majú za úlohu vyživovať vlasové folikuly a podporovať rast vlasov. Dokáže tiež posilňovať vlasy a zabraňovať ich vypadávaniu. Nie je to teda len obyčajný šampón alebo čistič vlasov. Po použití Shikakai už nemusíte používať kondicionér. Vlasy sú jemné, lesklé a ľahko rozčesateľné.

Ako používať Shikakai

Ak by ste ho chceli vyskúšať na vlastnej koži, máte niekoľko možností:

1. Ako vlasový šampón

Príprava šampónu je veľmi jednoduchá. Potrebujete len prášok Shikakai a vodu. 2 až 3 polievkové lyžice prášku zmiešajte s prevarenou a pár minút odstátou vodou. Vznikne tak pasta, ktorú vmasírujete do pokožky hlavy a tiež nanesiete po celej dĺžke vlasov. Po cca 5 minútovom pôsobení zmyjete teplou vodou.

2. Ako šampón podľa ajurvédskej medicíny

Ak máte chuť vyskúšať trošku netradičnejší šampón, skúste tento. Prášok Shikakai, prášok Amla a prášok Reeth zmiešajte v rovnakom množstve. Pridajte cca trojnásobok vody. Poriadne rozmiešajte a priveďte do varu. Na miernom ohni nechajte variť až 4 hodiny. Nechajte vychladnúť a opäť rozrieďte vodou. So vzniknutým šampónom umývajte vlasy.

3. Ako vlasový olej

Vlasový olej Shikakai si môžete kúpiť už hotový. Náročnejší a tí, ktorí majú k dispozícii potrebné suroviny, si ho môžu pripraviť aj doma. Lyžicu prášku Shikakai zmiešajte s lyžicou prášku Amla a lyžicou prášku Bhringraj. Zalejte zmes šálkou vriacej vody a nechajte 10 minút odstáť. Ak máte problémy s lupinami, pridajte aj lyžicu prášku Neem. Nakoniec použite na umývanie vlasov. Po umytí stačí vlasy opláchnuť.

4. Ako vlasový zábal

Vlasový zábal pripravíte rovnako ako šampón. Necháte ho však na vlasoch pôsobiť viac ako 5 minút, maximálne však hodinu. Vlasy potom dôkladne umyjete teplou vodou. Nepoužívajte na blond alebo odfarbené vlasy! Shikakai totiž dodá vlasom ľahký hnedý odtieň.

Prášok Shikakai je komplexnou starostlivosťou o vlasy v jednom. Načo kupovať množstvo šampónov, zábalov, či kondicionérov? O všetko sa postará Shikakai. A čo Vy, dámy? Máte s týmto práškom nejaké skúsenosti? Ako ho používate? Použili ste už niektorí z vyššie uvedených návodov, alebo máte nejaký vlastný? Podeľte sa o svoje nápady a skúsenosti s práškom Shikakai!

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

Názor na “Odborník na vlasy – prášok Shikakai

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *