Domáci šampón na mastné vlasy

Domáci šampón

Domáci šampón

Moje vlasy mi väčšinou robia radosť a s vlasovými problémami, akými sú napr. suché vlasy či naopak vlasy mastné alebo lupiny, bojovať zväčša nemusím. Nedávno však mastné vlasy potrápili aj mňa…

Prečo sú moje vlasy mastné?

Na pokožke hlavy sa pri každom vlasovom korienku nachádza mazová žľaza, ktorá prirodzene produkuje kožný maz – sébum. Mastné vlasy má na svedomí práve nadmerná činnosť žliaz pokožky hlavy, kedy tieto žľazy produkujú príliš veľa mazu.

Za nadprodukciou mazu môže stáť hneď niekoľko príčin. Nesprávna životospráva a nevhodná strava, zlé zvolené vlasové kozmetické prípravky – napr. dráždivý šampón, stres, hormonálna nerovnováha – u žien aj meniaca sa hladina hormónov pred menštruáciou. U mňa sa pár týchto faktorov skombinovalo a výsledkom boli nepríjemne mastné vlasy, na ktoré umývanie bežným šampónom nestačilo – keďže mastnými vlasmi netrpím stále či pravidelne, šampón na mastné vlasy som doma nemala.

Domáci šampón na mastné vlasy Tweetni to

A keďže si v poslednej dobe rada vyrábam kozmetiku doma z toho, čo ponúka kuchyňa a záhrada, rozhodla som sa rozhliadnuť sa po internete po účinnom domácom šampóne na mastné vlasy.

Domáci šampón na mastné vlasy

Ak chcete bojovať s mastnými vlasmi pomocou toho, čo nájdete doma, najjednoduchšie je použiť citróny! Citrón má sťahujúci účinok na pokožku hlavy a dokáže bojovať nielen s nadmernou produkciou kožného mazu, ale aj s lupinami. Schválne sa nabudúce v drogérii zastavte pri šampónoch a všimnite si, koľko šampónov na mastné vlasy je citrónových alebo obsahuje aj citrónový extrakt!

Aj ja som preto stavila na citróny a vyrobila som si citrónový šampón na vlasy. Do ktorého som pridala aj sódu bikarbónu, ktorá dokáže bojovať nielen s mastnými vlasmi, ale aj mastnou pokožkou.

Budeme potrebovať: sódu bikarbónu, citrón a zelený čaj

Budeme potrebovať:

Čo budeme potrebovať

1. Urobíme si čaj – najlepšie je použiť 2 lyžičky sypaného zeleného čaju, ale poslúži i porciovaný. Z citróna vytlačíme šťavu.

Spravíme si čaj a vytlačíme citrón

Spravíme si čaj a vytlačíme citrón

2. Do citrónovej šťavy pridáme lyžičku sódy bikarbóny (zarovnanú, nie kopcovitú) a sledujeme prebiehajúcu chemickú reakciu – zmes začne peniť! 😛 A prečo sa hráme na malých chemikov? Pri zápasení s mastnými vlasmi (a nielen vtedy) je vhodné používať šampón, ktorý má pH podobné prirodzenému pH pokožky hlavy, čo je medzi 5 a 6. Citrón má pH 2. A spomínanou chemickou reakciou docielime, aby výsledná zmes mala pH trochu nižšie ako 7 – čo by malo byť pre vlasy prospešnejšie.

Pridame sódu bikarbónu

Pridame sódu bikarbónu

Sóda pekne pení

Sóda pekne pení

3. Následne zmes doriedime a zjemníme zeleným čajom (asi 10 – 20 čajových lyžičiek čaju, zvyšok čaju ešte použijeme!), ktorý má antibakteriálne účinky, odmasťuje vlasy a reguluje tvorbu kožného mazu.

Pridáme zelený čaj

Pridáme zelený čaj

4. Pripravený šampón nanesieme na mokré vlasy, predovšetkým ku korienkom. Aplikáciu si môžeme uľahčiť, ak šampón prelejeme do nádobky s rozprašovačom – potom ale dávame pozor, aby sme si neupchali trysku dužinou z citróna (čo sa mne podarilo…) a šampón radšej precedíme cez sitko.

Domáci šampón

Domáci šampón na mastné vlasy

5. Zvyškom pripraveného zeleného čaju opláchneme vlasy, ja som ho použila najmä na konce vlasov. Šampón na vlasoch necháme chvíľu – pár minút – pôsobiť a následne ho z vlasov vymyjeme vodou.

POZOR! Tento šampón neodporúčam používať na farbené vlasy, nakoľko Vám z nich môže vytiahnuť farbu! Ja som ho používala v období približne dva mesiace po poslednom hennovaní, v tej dobe sa mi už pri bežnom umývaní z vlasov žiadna farba nevymývala (voda bola číra), no po umytí týmto šampónom farba zrazu opäť pustila (voda bola hnedo-oranžová)!

Ak máte farbené vlasy, môžete vyskúšať iný z citrónových receptov na mastné vlasy:

Vyrobte si kondicionér z dvoch vaječných žĺtkov a šťavy z jedného citróna. Zmes aplikujte na vlasy umyté šampónom, nechajte pôsobiť 15 minút a následne dôkladne zmyte.

Ak vás trápi aj vypadávanie vlasov, urobte si masku z dvoch žĺtkov a dvoch lyžíc medu. Naneste na mokré vlasy, zamerajte sa najmä na pokožku hlavy, aby bola zmesou pokrytá celá. Počkajte 30 – 40 minút a následne vlasy dobre umyte, najlepšie žihľavovým šampónom. Vlasy môžete ešte opláchnuť citrónovou šťavou.

Masku na vlasy si môžete vyrobiť aj z citróna a klinčekov. Na liter vody potrebujete 4 citróny a 4 klinčeky. Citrón nakrájame na malé kúsky a necháme ho variť vo vode spolu s klinčekmi, až kým sa väčšina vody nevyparí a nevznikne rôsolovitá zmes. Vychladnutú zmes nanesieme na umyté vlasy, zabalíme ich do uteráka a necháme pôsobiť 15 minút. Následne dobre opláchneme vodou.

V prípade, že sa Vám nechce vyrábať si šampón svojpomocne a radšej si kúpite hotový výrobok, môžete vyskúšať napr. šampón s divokými bylinami (250 ml, 11,60 €):)

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (10 votes, average: 4,70 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

23 názorov na “Domáci šampón na mastné vlasy

  1. sisa

    Ahojte,viem,ze sem uz dlhsiu dobu nikto nepridal koment,ale ja naozaj musim.Vyskusala som v priebehu poslednych dvoch rokov vsetky zarucene sampony na mastne a jemne vlasy,roznych znaciek a cenovych relacii,dokonca aj overene bylinky a stale nic.Uz ked som sa dostala do fazy-rano umyte a vecer mastne som hladala prirodne recepty.Natrafila som na tento web a vyskusala domaci sampon,vysledok ma ohromil uz po prvom umyti,vlasy su pekne leskle,nabrali asi dvojnasobny objem a po mastnote ani stopy.Som nanajvys spokojna,tento sampon si doma robim asi uz treti mesiac a nedam nan dopustit.Rozhodne odporucam vyskusat.

  2. Bonnie

    Ahoj, mala by som sa na teba menšiu otázku. Dúfam, že odpovieš, aj keď je toto starší príspevok :).
    Tento „šampón“ si robíš/robila si pri každom zmývaní alebo iba napr: 1x týždenne? Alebo je to individuálne? Prepáč, ak to je písané niekde v článku, no nevšimla som si to.
    Za odpoveď ďakujem 🙂

    1. Dada BarokováDada Baroková Autor

      Ahoj, Bonnie! Mne, po pravde, stačilo urobiť si ho raz a vlasy sa dali do normálu, potom som už používala normálny šampón. 🙂 Veď ho vyskúšaj a uvidíš, či aplikáciu tohto šampónu budeš musieť zopakovať aj pri ďalšom umývaní vlasov alebo postačí raz za čas. 🙂

  3. Vika

    Ahoj 🙂 planujem tentonreceptik vyskusat ale mala otazka. Ked si ai ho nastriekala na korinky ( ten sampon) tak si si potom tie vlasy oplachla norm. Vodou? A od sody si nemala na koncekoch hrudky ( sody) ? Vopred dakujem za odpoved

  4. Anet

    ahojte, ked ste aplikovali tento šampón opláchli ste to len vodou alebo ste použili na oplachnutie aj iný sampon?????….leboo ja ked to opláchnem len vodou vlasy mi ostanú mastne :/

    1. Dada BarokováDada Baroková Autor

      Ahoj, Anet. Ako je napísané v návode – šampón sa zmýva vodou (teda, najprv ich treba prepláchnuť zvyškom zeleného čaju). Je to návod na šampón – aj inokedy si šampón z vlasov vymývaš iným šampónom? 😀

      Ak robíš všetko podľa návodu a Tvoje vlasy zostanú mastné – nuž, každé vlasy sú iné, tento recept nemusí pomôcť každému (hoci ohlasy má celkom dobré), asi budeš musieť pohľadať niečo iné, prepáč. 🙁

  5. supice

    Šampon jsem si včera vyrobila a vyzkoušela a vlasy mám dnes absolutně bez mastnoty. Dokonce se mi zdá, že se mi i trošku zesvětlily, mám přírodní blond. Chytly takové zlatavé odlesky. Takže já můžu jen doporučit;) Akorát bych se ještě chtěla zeptat, jestli mohu tento šampon používat pravidelně (dlouhodobě), místo běžného z drogérie? Děkuji 🙂

    1. Dada BarokováDada Baroková Autor

      Áno, šampón vlasy zosvetlí – na farbené vlasy preto nie je veľmi vhodný, farba by mohla pustiť!

      Myslím, že na dlhodobé pravidelné používanie nie je práve najvhodnejší, citrón môže byť pre pokožku aj dráždivý… Určite by som ho neodporúčala používať každý deň. Raz týždenne by malo byť okej. Mne zväčša stačí použiť ho raz a tvorba mazu sa na dlhší čas upraví, takže potom už s mastnými vlasmi problém nemám – siaham po ňom iba v prípade potreby.

      Najlepšie je sledovať, ako budú reagovať Vaše vlasy. 🙂 Ak ho začnete používať na umývanie vlasov vyslovene miesto klasického šampóna – t.j. budete používať iba tento šampón pri každom umývaní a vlasy budú krásne, nevidím problém… Ak ho použijete dva razy po sebe a vlasy sa Vám budú zdať príliš suché, nabudúce použite klasický šampón a k tomuto sa vráťte, keď bude vlasy opäť treba odmastiť… 🙂

  6. Karolína

    Naprosto úžasné! Nejdříve jsem si říkala, jestli to bude fungovat ,ale vlasy jsou nádherně umyté a zesvětlené(jsem blondýna). Nádhera! 🙂

  7. Peter

    V akom množstve by som mal šampón použiť? Dal som si ho do rozprašovača ale tak sa aplikuje veľmi pomaly. A šampón po niekoľkých dňoch už smrdí, kvôli tomu citrónu. Nemal by som použiť naraz viac? Celý alebo polovicu?

    1. Dada BarokováDada Baroková Autor

      Uvedený recept je na jednu dávku, šampón treba hneď spotrebovať. Zvyšným čajom môžete opláchnuť vlasy. Vy možno budete potrebovať šampónu menej, ako muž budete mať asi kratšie vlasy ako ja. 🙂 Možno postačí polovičná dávka.

  8. Barbi

    Ahojte mám mastné vlasy a našla som tento blog vyskúšala som ho a pomohol mi. Ale po mesiaci sa mi zase začali mastnieť vlasy a urobila som si zase tento recept lenže na druhý deň som bola zhrozená nepomohol mi a ja neviem prečo, neviem kde som mohla urobiť chybu prosím pomôžete mi… ako je to možné že prvý -krát mi pomohol a potom už nie?? Postupovala som presne podľa pokynov aj druhý- krát tak fakt neviem. Prosím o pomoc. Vopred Ďakujem

    1. Dada BarokováDada Baroková Autor

      Ahoj, Barbi. Neviem, či ti pomôžem, pretože neviem, v čom môže byť chyba. Mala si vyskúšať kúru zopakovať – možno boli vlásky príliš mastné, preto šampón neodstránil všetku mastnotu? Na druhý deň si to mohla skúsiť opäť… Ak má niekto iný nápad, ozvite sa! 🙂

  9. Michaela

    Ahoj…velmi rada by som tento recept vyskusala nakolko to potrebujem, ale pisrs , ze nie na farbene vlasy…mam vlasy zafarbene na cierno, co by mi to mohlo sposobit.
    Dakujem Miska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *