Ako uspať vlasy

Vlasy a spánokMinule som sa veľmi spontánne zamyslela nad témou – vlasy a spánok. Ako svoje vlasy správne uložiť na spánok? Ja osobne si vždy spravím vysoký cop alebo si ich zapletiem, ak mám večer čas. No spomenula som si, že som kdesi čítala, že počas noci by sme mali vlasy nechať úplne oddychovať – žiadne účesy, len voľne rozpustené. Kde je teda pravda, ako najlepšie uspať svoje vlasy?

Najprv očesať!

Verte alebo nie, v rámci chystania sa do postele je vhodné najprv si vlasy prečesať. Jednak sa tak môžeme zbaviť zvyškov stajlingových prípravkov z vlasov, jednak ste určite počuli o tom, ako si naše babičky pred spaním stokrát prečesali vlasy – a aj keď to nemusí byť práve tá magická stovka, babičky vedeli, čo robia. Vlasy síce netreba česať nadbytočne veľakrát (tým by sme ich mohli skôr poškodiť ako im pomôcť), ale hrebeň alebo kefa stimulujú vlasovú pokožku a podporujú jej prekrvenie a tým aj prirodzený rast vlasov.

Nočné účesy

Úprave vlasov pred spaním sa venujem:

Pozrieť výsledky

Loading ... Loading ...
Vlasy máme očesané, no čo teraz? Nechať rozpustené alebo ich dáko upraviť? Problém, čo so svojimi vlasmi spraviť počas noci, majú asi predovšetkým slečny s dlhými vlasmi – ja sama mám vlasy dlhé cca do polovice chrbta a neviem si predstaviť, že si ich na noc nechám len tak rozpustené – čisto z praktického hľadiska. Veď by mi všade „ lietali“ a ráno by som sa zobudila s doslovným vrabčím hniezdom, plným zmuchlaných vlasov alebo by som sa mohla v rámci vrtenia sa počas spánku nechtiac oskalpovať! Dobre, to trochu preháňam, ale viem si predstaviť, že si vlasy „zaľahnem“ a tým pádom sa pri obracaní môžem nedopatrením bolestivo „vyšticovať“. 😀

U mňa preto voľne rozpustené vlasy počas noci nehrozia – zostáva mi cop alebo vrkoč. Vysoký cop je v poriadku, pokiaľ si vlasy gumičkou nestiahnete priveľmi – postačí voľnejší cop. A tiež – ak je to možné, použite gumičku bez kovového spoja, vlasy sa v noci môžu o neho trieť a poškodiť sa.

Keď už máme vlasy upravené vo vysokom cope, núka sa nám možnosť spraviť si rovno drdol, vďaka ktorému sa ráno môžeme prebudiť ešte aj s príjemnými vlnkami, kučierkami. Vhodná je napríklad tzv. „ponožková“ metóda – keďže si drdolom iba krotíme vlasy počas spánku, nemusí ani vyzerať dobre, stačí, že bude viac-menej držať. 🙂

Druhou možnosťou je zapletený vrkoč – ja osobne si niekedy prosto zapletiem ten svoj vysoký cop. 😀 Vrkočom tiež nič nepokazíme (a tiež nám do rána môže vo vlasoch vyčariť príjemné vlnky), treba však dbať na tri veci:

  1. Vrkoč nemusíme zapletať až po končeky vlasov, práve naopak, gumičkou ho upevníme už dobrých päť, desať centimetrov od konca – gumička vlasy predsa len trochu „stresuje“ a napomáhať štiepeniu končekov rozhodne žiadna z nás nechce.
  2. Zabudnime aj na francúzske vrkoče – vznikne tak priveľká „trecia“ plocha a vlasy sa väčšmi ničia.
  3. Rovnako nie je vhodné zapletanie vlhkých vlasov, pretože vlhké vlasy sú krehkejšie ako suché a tým, že ich prepletieme a potom sa celú noc prehadzujeme v posteli, budú o to zraniteľnejšie.

Vlasy a spánok – extra starostlivosť navyše

Ak si chceme vlasy počas spánku skutočne rozmaznávať, mali by sme investovať do hodvábnych obliečok na vankúš. Po hodvábe sa vlasy dobre kĺžu, preto sa, hoc aj pri neustálom prehadzovaní sa v posteli, nebudú toľko motať, strapkať, ničiť.

Druhá vec, do ktorej sa oplatí investovať, je niektorý z rastlinných olejov, skvelý je napr. arganový. Aplikovať pár kvapiek oleja do vlasov pred spaním môže byť skvelou kúrou proti rozstrapkaným končekom a na celkové posilnenie vlasov. Stačí zahriať pár kvapiek oleja v dlaniach, naniesť ich najprv na končeky vlasov a následne na dĺžky vlasov. Vlasy môžeme nakoniec zabaliť do hodvábnej šatky, aby sa účinky oleja posilnili (a rovnako aby sme si ich na noc nejako vhodne „upratali“).

A ako svoje vlasy uspávate vy? Nechávate si ich rozpustené či zapletáte? Alebo máte ešte iný tip? 🙂

Páčil sa vám článok? Ohodnoťte ho!
O ničomNič novéCelkom fajnSuperProste bomba! (3 votes, average: 3,67 out of 5)
Loading...

Dajte o ňom vedieť svojím priateľom a známym:

2 názory na “Ako uspať vlasy

  1. -S.-

    Ja si vlasy vždy rozčešem a urobím vrkoč, väčšinou som si robila francuzský (kvoli raňajšiemu efektu), ale už asi nebudem 😀 Niekedy, minimálne, nechám vlasy len rozpustené. Podľa nálady, viacmenej. 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *